Riksja lanceert Soulventure

Vanuit Riksja ondersteunen we al jaren hulpprojecten wereldwijd. We gaan nu nóg een stapje verder, met de nieuwe stichting Soulventure 

Reizen is mooi, maar het laat ook een voetafdruk achter. We vinden het dan ook niet meer dan logisch om iets terug te doen. Daarom kiezen we al jaren voor agenten en hoteleigenaren die hun land een warm hart toedragen en goed omgaan met hun werknemers. Zo weten we zeker dat het geld op de goede plek terechtkomt én je reiservaring des te mooier is. 

Waarom dan Stichting Soulventure?

We geloven in transparantie. Soulventure komt weliswaar voort uit het DNA van Riksja Travel, maar is een zelfstandige en financieel onafhankelijke stichting. Riksja staat jaarlijks een deel van de winst af aan de stichting om daarmee projecten wereldwijd te kunnen ondersteunen. Ook jij als reiziger kan daar desgewenst aan bijdragen.

In de bres voor olifanten

En als je iets doet, wil je het natuurlijk goed doen. Al langere tijd zijn we bezig ons dierenbeleid onder de loep te nemen. Daarvoor hebben we de handen ineengeslagen met dierenwelzijnsorganisatie WSPA. Samen met hen hebben we onze bestemmingen doorgenomen en besloten om nergens meer olifantenritten aan te bieden. We werken enkel samen met olifantenkampen die het welzijn van de dieren voorop hebben staan. Dat betekent onder andere dat er niet gefokt mag worden met de dieren, dat er geen shows of trucs worden opgevoerd en dat er geen contact is met de olifanten, tenzij deze het zelf opzoeken. Natuurlijk blijft het niet bij olifanten: we lichten samen met de WSPA al onze projecten met wilde dieren in gevangenschap door. Zo kunnen we de garantie bieden dat we enkel samenwerken met instanties die het welzijn van de dieren voorop hebben staan. 

Schoon koken met clean cooking stoves

Waar we hier in Nederland met gemak op gas en elektriciteit koken, is dat lang niet overal in de wereld het geval. Je staat er eigenlijk niet bij stil, maar wereldwijd zijn er tal van gezinnen die nog hout bij elkaar moeten sprokkelen of op vervuilde houtskoolkacheltjes koken. Dat is niet alleen kostbaar, maar ook niet bepaald gezond. Daar wilden we wat aan doen. En dus ondersteunen we samen met de microfinancieringsorganisatie Wakibi ondernemers in Kenia om clean cooking stoves in te kopen en door te verkopen in de sloppenwijken. Gevolg: minder CO2-uitstoot, minder ontbossing, minder giftige stoffen die gezinnen ziek maken en minder kostbare uitgaven. Daar kunnen we alleen maar blij van worden. 

Steun ondernemers wereldwijd

We werken al geruime tijd samen met Wakibi. Een eigen bedrijfje opzetten vergt lef, zeker als je land geen KvK of UWV kent. Wakibi helpt kleine, gepassioneerde ondernemers in derdewereldlanden door ze een lening te geven. Jij kunt dat ook doen. Wie vorig jaar in ons jubileumjaar bij ons boekte, mocht op onze kosten via Wakibi een microkrediet lenen aan een startende ondernemer, waar dan ook ter wereld. Zo kon Tongo naaimachines kopen voor zijn atelier en kon Ronabee in de Filipijnen het schoolgeld betalen. Omdat de actie geslaagd was, hebben we deze verlengd. Na je boeking ontvang je van ons een waardecheque van €25,-, met uitleg hoe je dit bedrag kunt besteden. De ondernemer die jij kiest, betaalt de lening uiteindelijk terug aan Riksja Travel. Wij herinvesteren de microkredieten vervolgens weer, zodat meer ondernemers hun droom waar kunnen maken.  Uiteraard kun je ook zelf een bedrag lenen aan een of meerdere ondernemers.

Zelf een project dat bij Soulventure past?

Misschien ben je zelf op reis een project, actie of initiatief tegengekomen waarvan je denkt: die zouden de hulp van Soulventure kunnen gebruiken! Daar staan we natuurlijk altijd voor open, dus stuur gerust een mailtje naar info@soulventure.nl. Voorwaarde is wel dat het project niet in Nederland is en dat het sociaal is, dus meerdere mensen helpt. We horen graag van je!

Het liefste verkennen we zelf de wereld. Maar we zijn de kwaadsten niet en delen onze tips en ervaringen graag met je! >>