's Werelds leukste feesten

Een goede manier om van de lokale cultuur op reis te proeven, is tijdens een feestdag of festival. Iedereen is in een feeststemming en vaak krijg je een inkijkje in eeuwenoude tradities. Denk maar aan ons oranjegekleurde Koningsdag. Maar welke feesten wereldwijd zijn nou echt de moeite waard? Dit zijn onze vijf favorieten! 

1. Een dag van herinnering in Mexico

Waar wij tijdens Allerheiligen en Allerzielen hoogstens een bezoekje aan de kerk brengen, gaan ze in Mexico een stapje verder. Tijdens hun Dia de los Muertos, als de zielen van overledenen terugkomen op aarde, worden dierbaren herinnerd en geëerd: altaren worden in huis opgetrokken, graven worden bezocht en schoongemaakt en er worden allerlei offerandes gebracht. Dat klinkt misschien een tikje macaber en treurig, maar dat is het allerminst: deze Dag van de Doden staat in het teken van uitbundigheid. En dus worden er optochten georganiseerd, mensen gaan geschminkt en verkleed de straat op en overal zie je feestelijk versierde schedels en skeletten. Sommige kun je zelfs eten: geen zorg, ze zijn gemaakt van suiker en chocolade. De feestelijkheid lijkt voor ons wat gek, maar de Mexicanen stellen: doden willen toch niet dat nabestaanden verdrietig zijn? Het leven van de doden moet gevierd worden! En daar kunnen we ons eigenlijk alleen maar bij aansluiten. 

Waar? In heel Mexico
Wanneer? 1 november (voor de kinderzielen) en 2 november (voor de volwassen overledenen)
Hoe duur? Gratis
Naar Mexico? Kijk op Mexicoonline.nl

2. Brand los op de vlakte in Zuid-Afrika

Altijd al eens naar Burning Man in het Amerikaanse Nevada gewild? Veel succes! Het festival is wereldwijd zo immens populair dat een kaartje bemachtigen inmiddels nog moeilijker lijkt dan de Mount Everest beklimmen. Maar gelukkig is er een waardig alternatief: Afrikaburn! Dit kleinere zusje vindt plaats op de uitgestrekte vlakte van de Zuid-Afrikaanse Tankwa Karoo, zo’n driehonderd kilometer ten noorden van Kaapstad. Officieel mag je het geen festival noemen: het is een tijdelijke magische wereld vol kunst, optredens, dj’s, yoga en nog veel meer. Alles ter plekke is gratis, want geld is een overbodige luxe. Helaas geldt die regel niet voor de kaartjes: je telt al snel € 400,- neer om toegang te krijgen (en dan rekenen we je ticket en de rit erheen voor het gemak maar even niet mee). Je portemonnee is wat duiten armer, maar je bent wel een hele ervaring rijker.

Waar? Tankwa Karoo, Zuid-Afrika
Wanneer? Eind april, begin mei
Hoe duur? Tickets tussen € 270,- en € 480,-
Naar Zuid-Afrika? Kijk op Zuidafrikaonline.nl

3. Het zonnetje op reis in Peru

Als er één ding is dat maar weinig mensen vervelend vinden, dan is het wel de zon. Want geef toe, je wordt toch vanzelf happy van warme stralen op je bol? Dat hebben ze in Peru ook goed begrepen. De Inca’s vereerden hun zonnegod Inti tijdens Inti Raymi, het festival van – juist – de zon. In 1944 is deze verloren traditie nieuw leven ingeblazen, waardoor je nu jaarlijks op 24 juni in Cuzco het festijn bij kunt wonen. Vanaf het centrale plein wordt de Incagod op een troon naar Sacsayhuaman, 5 kilometer verderop getild, waar allerlei rituelen plaatsvinden en offers gemaakt worden aan Inti. Nu maar hopen dat het die dag niet net regent.

Waar? Cuzco & Sacsayhuaman, Peru
Wanneer? 24 juni
Hoe duur? Gratis, maar reserveer wel tijdig een stoel!
Naar Peru? Kijk op Peruonline.nl

4. Spetterend het nieuwe jaar in in Thailand

Letterlijk, tijdens het Thaise feest van het water! Hoewel Thailand tegenwoordig net als wij oud en nieuw op 1 januari viert, wordt op 13 april nog steeds ook het traditionele Thaise nieuwjaar gevierd. Tijdens Songkran (dat letterlijk ‘verplaatsing’ betekent en verwijst naar de positieverandering van de zon) mag iedereen elkaar drie dagen lang nat spetteren. Verwacht niet dat je in droog pak van A naar B komt: hele families staan langs de kant van de weg met waterpistolen, tuinslangen en emmers water klaar om je te dopen en een gelukkig nieuwjaar te wensen. Maar goed dat het weer zo warm is dat je snel genoeg weer opdroogt, nietwaar?  

Waar? Heel Thailand en Laos
Wanneer? 13 – 15 april
Hoe duur? Gratis! 
Naar Thailand? Kijk op Thailandonline.nl

5. Snorren en bulten in India

Hij kenmerkt misschien wel net zozeer het Indiase straatbeeld als de koe: de kameel. Hij is net zo’n gewoon vervoersmiddel als de fiets voor ons is en het kan dan ook niet anders dan dat daar een evenement omheen georganiseerd wordt. Het kleine plaatsje Pushkar in Rajasthan loopt eens per jaar vol voor de traditionele kamelenmarkt: de 15.000 inwoners moeten ruimte maken voor 300.000 mensen en zo’n 50.000 kamelen, koeien, geiten en paarden. Gelukkig trekken die niet allemaal het dorp in: de woestijnvlakte rondom het stadje verandert in één groot kampement. Nadat er serieus handel gedreven is, mag het feest losbarsten: stel je een grote, kleurrijke bende voor, waar slangenbezweerders, volkszangers en acrobaten tussen kamelen door huppelen. Er worden verschillende races en andersoortige competities georganiseerd. Mocht je een mooie snor hebben, kun je meedoen aan de competitie van de mooiste snor. Of kijk hoeveel mensen op een kameel kunnen staan. Alvast oefenen op je balans?

Waar? Pushkar, India
Wanneer? November
Hoe duur? Gratis
Naar India? Kijk op Indiaonline.nl
 

Als je wel actief wilt zijn, maar niet met drommen mensen, zijn er gelukkig nog genoeg plekken op de wereld om van te proeven. Kijk maar eens naar de volgende 10 foto's